رضا شیرزاد با اعلام این خبر به خبرنگارمهر گفت: قراردادهای مرزی ایران با کشورهای همسایه و غیر همسایه از دوره صفویه تا قرارداد 1975 الجزایر در این کتاب گردآوری و بررسی شده است.
وی با اشاره به اینکه هر فصل این کتاب به یک دوره تاریخی باز میگردد، افزود: حراست از مرزهای کشور، دفاع از کیان مکتب انقلاب و موارد دیگری که سبب انعقاد قراردادهای مرزی و غیر مرزی شد در این کتاب لحاظ شده است.
شیرزاد یکی از مهمترین بخشهای این کتاب را مربوط به قرادادهای ایران و عراق عنوان کرد و ادامه داد: در این کتاب آمده که اختلافات مرزی ایران و عراق به دوران حکومت سلسله صفوی در ایران و دولت عثمانی که عراق بخشی از خاک آن بوده است، باز میگردد.
وی گفت: همیشه شاخصترین مظهر اختلافات بین ایران و همسایه غربی مسائل مربوط به حدود دو کشور بوده که همیشه سیاست تهران – استانبول و بعداً بغداد را توجیه میکرده و سایر مسائل را هر چند ریشههای عمیق داشتهاند، تحت الشعاع قرار میداده است.
این نویسنده اضافه کرد: تا دوران قاجاریه، حدود و مرز دو کشور تعیین نشده بود و در آن هنگام برای نخستینبار تلاشهایی در این زمینه انجام شد به طوریکه مسائل مرزی اساس اختلافات و شاخص روابط سیاسی ایرانی و عثمانی شد.
وی ادامه داد: در این کتاب قرارداد سال 1639 میلادی، مابین دولتهای صفوی و عثمانی در مورد مرزهای آبی و خشکی دو کشور، قرارداد مرزی 1764، میان نادرشاه افشار و سلطان عثمانی، قرارداد "ارز روم" که متعاقب جنگهای دو ساله (23 – 1821) بین حکومت وقت ایران و امپراتوری عثمانی در مورد حدود مرزی دو کشور به امضا رسید، معاهده 21 دسامبر 1911، در تهران و معاهده 1913، در قسطنطنیه (ترکیه امروزی) که به موجب آن کمیسیونی متشکل از نمایندگان ایران و عراق، عثمانی، روسیه و انگلیس کار تعیین مرزها را به عهده گرفت، قرارداد سال 1937، مرزی ایران و عراق که تحت فشار انگلیسیها به ایران تحمیل شد و دیگر قراردادها آمده است.
شیرزادی آخرین قرارداد این کتاب را قرارداد 1975 الجزایر ذکر کرد و گفت: یک ماه و نیم بعد از کنفرانس استانبول، در جریان کنفرانس سران عضو اوپک با میانجیگیری هواری بومدین – رهبر فقید الجزایر، ملاقاتی بین محمدرضا شاه و صدام حسین روسای وقت دو کشور صورت گرفت که نتیجه آن اعلامیه الجزیره بود.
وی عنوان کرد: به موجب این اعلامیه دو کشور توافق کردند که مرزهای آبی خود را براساس خط تالوگ تعیین کنند و در مرزها نیز یک کنترل دقیق و موثر به منظور رفع هر گونه نفوذ که جنبه "خرابکارانه" داشته باشد، اعمال کنند که این قرارداد زیر پا گذاشته شد.
این نویسنده همچنین درباره دیگرآثارش نیز گفت: کتاب " بررسی اجمالی جنگهای خلیج فارس" که پیش از این از سوی انتشارات بنیاد حفظ آثار و نشرارزشهای دفاع مقدس چاپ شده بود با یک ویرایش جدید چاپ مجدد میشود.
وی از ترجمه دو کتاب درباره توسعه خبر داد و افزود: این دو کتاب با نامهای " مسائل اساسی توسعه" و" مطالعات توسعه" به زودی از سوی انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج به زیر چاپ میرود.
شیرزاد عنوان کرد: کتاب "مسائل اساسی توسعه" توسط سه نویسنده استرالیایی نگارش شده که همه آنها در زمینه توسعه فعال هستند.
وی اظهارکرد: چاپ دوم کتاب "نوسازی توسعه جهانی شدن" نیز عنوان کتابی است که در سال 1386 از سوی انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج راهی بازار شد و هماکنون با اضافه شدن 100 صفحه از نظریههای جدید با ویرایش نو به بازار نشر میآید.
نظر شما